De stad Nice // bezienswaardigheden, binnenstad, geschiedenis

Nice is de vijfde grootste stad van Frankrijk als je kijkt naar het aantal inwoners. De stad ligt in de zuid-Franse provincie Alpes-Maritimes. De stad krijgt vaak de bijnaam Nice La Belle, wat Nice de schone betekent. Deze bijnaam heeft de stad zeker niet gestolen, het is een van de mooiste steden van Frankrijk. Nice is dan ook een trekplijster voor toeristen van over de hele wereld, geholpen door het zonnige klimaat waar de hele côte d’Azur om bekend staat.

In de 18e eeuw lokte Nice door de schoonheid van de stad en het milde klimaat de Engelse upper class. Verschillende rijke families besloten om te overwinteren in Nice, vandaar de bekende Promenade des Anglais. Nederlands Boulevard van de Engelsen. Het vliegveld van Nice is ook gelegen aan deze boulevard.

De enige manier om de stad Nice écht te leren kennen is door te wandelen in de oker gekleurde straten, te luisteren naar de inwoners die hun eigen taal spreken en door te proeven van hun fantastische keuken. De architectuur van Nice kan bij momenten werkelijk verbluffend zijn met de overdrijvingen van de Belle Epoque stijl of de door Barok beïnvloede huizen en paleizen. Prachtige werken werden gerealiseerd in de bloementuinen en parken aan de heuvels van de Chateau, het Chambrun park of de Espace Massena. Nice is ook een stad die bekend staat om zijn kunst en cultuur. De stad telt na Parijs de meeste musea van heel Frankrijk.

Bezienswaardigheden in Nice

Wat te doen als je in de stad Nice bent? Een bekende is Castle Hill. Het is de perfecte plek om foto’s te nemen van de Franse Riviera, de perfecte plek om even te relaxen. In het Frans is het La Colline du Château. Helaas staat er geen kasteel meer. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn de ruines van het kasteel dat hier wel ooit stond, getransformeerd in een (gratis) park met een heuse namaakwaterval. Het uitzicht vanaf de ‘berg’ is fantastisch. Zie ook de afbeelding hieronder.

Ook de oude binnenstad, in het frans la Vieille Ville, is erg leuk om een dag te spenderen. Een deel van de binnenstad is autovrij. Aan de buitenkant van deze autovrije zone zijn genoeg parkeergarages te vinden, je kunt dan lopend de stad in. Slenter door de smalle straatjes, over de mooie pleinen en langs de vele winkeltjes. Hoewel er af en toe heftige buien kunnen zijn, schijnt de zon vaak en zijn er daarom ook veel gezellige terrasjes te vinden. Probeer eens een salade niçoise. Het is een bekende Franse salade met rauwe groenten, vis en ei.

Hoewel Nice meer de bestemming is om buiten van de zon te genieten, zijn er ook nog mooie kathedralen te vinden (Sainte-Reparate, of de St Nicholas Orthodox Cathedral). Toch ligt de nadruk van de stad op het buitenleven. Slenter op de Promenade des Anglais (de weg die ook langs het vliegveld loopt), of beklim Mt. Boton. Verder zijn er ook nog een aantal mooie parken te vinden. Op Castle Hill na is er ook nog het Phoenix Parc Floral de Nice, en Parc forestier du Mont-Boron.

Kortom, er is genoeg te doen in de zuid-Franse stad. Natuurlijk kun je ook nog gewoon lekker aan het strand (Castel Plage) liggen. Hoewel het vliegveld aan het strand ligt wordt er behalve bij slecht weer niet over de stad heen gevlogen. Bij mooi weer daalt al het luchtverkeer vanuit de richting van de zee waardoor er van geluidsoverlast in de stad weinig te merken is.

Geschiedenis van Nice

De eerste sporen van nederzettingen in de streek van Nice dateren van ongeveer 400.000 jaar geleden. De archeologische Terra Amata site toont veel gebruiken, huizen en spullen van die tijd. Nice zelf werd vermoedelijk gesticht rond 350 voor Christus door de Grieken uit Marseille. Het kreeg toen de naam Nikaia, afgeleid van Nike de Griekse godin van de overwinning. De stad werd al snel één van de drukste havens aan de Mediterraanse kust maar had een belangrijke rivaal in de Romeinse stad Cemenelum. De ruïnes van Cemenelum liggen nu in Cimiez, een district van Nice.

Na de val van de Romeinen werd Nice deel van de Provence tot het einde van de 13e eeuw wanneer het Noorden van Italië overnam. Vanaf dan zwierde Nice heen en weer tussen Franse en Italiaanse kant. Aan het einde van 17e eeuw, vernietigde het Franse leger twee keer de verdediging van Nice en ook het château werd verwoest. In de daaropvolgende jaren werd de regio Alpes-Maritimes gecreëerd en geannexeerd door de Fransen. Op het zelfde moment kwam Nice weer in Franse handen.

Na de val van Napoleon kwam  de stad Nice opnieuw in Italiaanse handen, maar intussen dreef de taalbarrière Nice verder weg van Italië. Op 24 maart 1860 kwamen Napoleon III en de koning van Sardinië overeen dat Nice voor eens voor altijd aan Frankrijk werd afgestaan. Een beslissing die gesteund werd door de inwoners van Nice zelf. In het begin van de 20ste eeuw was Nice uitsluitend in de winter de speeltuin van de rijken, maar na Wereldoorlog Twee groeide het massa toerisme en werd Nice de stad zoals we haar nu kennen.